12 Haziran 2016 Pazar

Mara Adası (Marado) [Güney Kore] 1

İsimler: Mara Adası, Marado, 마라도, 馬羅島
Mara adası Jeju sahilinin 8 kilometre güneyinde Güney Kore'ye bağlı bir adadır. Güney Kore'nin en güneydeki toprak parçasıdır. Mara adasının yüz ölçümü 0.3 km²'dir. Adanın nüfusu yaklaşık olarak 90 kişidir. Uzun süredir Marado'da yaşayan kadınların güçlü, erkeklerin uysal (kılıbık) olduğu hakkında söylentiler vardır. Adadaki sıradışı kayalar sayesinde turistik bir yer haline gelmiştir. 2 Tane feribot ve çok sayıda gezi teknesi ile Mara adasının Jeju adası ile bağlantısı sağlanır.
Rıhtımlardan bir tanesi
Marado, Gapa adasıyla birlikte Jeju'nun Jeju haricindeki tek şehri (ilçesi) olan Seogwipo'nin Daejeong bucağına bağlıdır. Marado'nun en güney ucu aynı zamanda Güney Kore'nin de en güneyidir.
Kore'nin en güneydeki noktası
Subtropical iklimin yaşandığı ada aynı zamanda bir milli tabiat parkıdır. 18 Temmuz 2000'de milli park numarası 423 olarak belirlenmiştir.

Adanın Tarihi
Marado aslında ıssız bir adaydı. Yasak ada anlamına gelen Keumdo (금도,禁島) olarak biliniyordu. Choson Ilbo gazetesinde Lee Kyu-tae tarafından 1967'de yayınlanan bir yazıya göre adaya ilk olarak 1880 yılında Kim Seong-oh (김성오,金成五) isimli bir kadın ve onun abisi yerleşmişler. Topraksız fakir bir köylü olan Kim Seong-oh'un babası ölüm döşeğindeyken kendisine bu adadan bahsetmiş. Böylece bu kadında bu adaya yerleşmeye karar vermiş. Kim yanına iki erkek kardeşini, tarım aletleri ve biraz tohum almış ve bu adaya doğru yola çıkmışlar. Ama Mara adasına vardıklarında sandallarını bağlayacak bir yer bulamamışlar. Bu yüzden adanın etrafında üç tur atmak zorunda kalmışlar. 10 Yıl sonra Ryukyu Krallığından Torishima'lı iki balıkçı Marado adasında karaya vurmuş. Ve böylece bu iki balıkçıda Kim ve kardeşlerine katılmış.
Havadan Marado Adası
Ancak Jeju ilinin arşivlerindeki belgeler adaya ilk yerleşimle ilgili farklı bir hikaye anlatıyor. Bu hikayeye göre adanın ilk sakinleri Marado'ya 1883'de yerleşmişler. Bay Kim adında Jeju'nun küçük bir köyü olan Daejeong'da yaşayan biri bütün servetini kaybetti (Bu ve bunda sonraki cümleden fazla bir şey anlamadım). Yakınları da ona birlikte Marado'ya yerleşmeyi teklif etti. O zamanlar Jeju'da papaz olan Sim Hyun Taek izin vermesiyle Mara adasına ilk yerleşim yaşandı. Bağımsızlıktan sonra Gapa-ri ve Daejeong-eup'la birlikte Jeju'ya bağlandı. Böylece bağımsız kasaba Marari adı ile anılmaya başlandı.

Yazının ikinci bölümü çok yakında sizlerle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder