17 Haziran 2016 Cuma

Jeju Adası


Genel Özellikleri
Jeju, Güney Kore'nin güneyinde yer alan bir adadır. Aynı zamanda Güney Kore'nin 16 idari bölgesinden (ilinden) nüfusu en küçük olanıdır. Jeju, Güney Kore'nin diğer illerinin aksine özerk statüsündedir. Yani Jeju ili kendi kendini yönetmektedir. Jeju ili kendi içinde 2 şehre (ilçeye) ayrılır. Bunlar ille aynı isime sahip yani bir nevi merkez ilçe ola Jeju ve Seogwipo'dur. Jeju ilinin toplam nüfusu 604.771'dir. Bu 604.771 kişinin 435.413'i Jeju ilçesinde, 155,691 kişi ise Seogwipo'da yaşar. Geriye kalan kişiler ise köylerde, daha küçük kasabalarda ve Jeju'ya bağlı diğer adalarda yaşamaktadır. Jeju adası ulusal parlamentoda 2 sandalye ile temsil edilir.

Ekonomi
Adanın en büyük geçim kaynağı turizmdir. Jeju adasının 2007'de Dünya Doğa Mirası listesine alınması ve dünyanın yeni 7 harikası arasında gösterilmesi sayesinde yerli ve yabancı bir çok turist bu adayı ziyaret eder. Turizm dışında turunçgil tarımı ve balıkçılık gibi tarım faaliyetleri Jeju'nun ekonomisinde önemli yer tutar. Ayrıca Daum Communications'un merkezi Jeju adasında bulunmaktadır.

Jeju
Jeju ilçesi ilin merkezi olduğu için en gelişmiş yerleşim birimidir. Jeju adasını ziyaret eden bütün turistlerin yolu bu şehirden geçmektedir. Kısaca Jeju'nun bütün ulaşım ağı merkez ilçeye bağlıdır. Ve adadaki otellerin çoğu bu şehirdedir. Turizm dışında portakal ve mandalina gibi turunçgilleriyle meşurdur.

Seogwipo
Şehir Jeju adasının güneyinde bulunmaktadır. Bu şehirde turizm ile geçimini sağlamaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder