10 Aralık 2018 Pazartesi

Birden Fazla Kıtada Yer Alan Ülkeler


Bazı kişiler iki kıtada da toprağı olan tek ülkenin Türkiye olduğu gibi saçma bir düşünce içindeler. Halbuki bir çok ülkenin birden fazla kıtada toprağı var. Ben de bu ülkeleri bir listede topladım. Umarım beğenirsiniz.

Kıtaların Sınırları Nasıl Belirlenir?
İlk önce anakara ve ada kavramlarını anlamak lazım. Anakara kıtayı oluşturan en büyük kara parçasıdır. Ada ise dört tarafı denizle çevrili anakaralardan çok daha küçük kara parçalarıdır. Adalar haricinde resifler, sığlıklar gibi kara parçaları da kıtaları oluşturan parçalardır. Kıtalar, anakara ve anakaraya yakın ada gibi yer şekillerinden oluşur. Adalar vb. hangi kıtanın anakarasına daha yakınsa o kıtaya aittir. Ama Okyanusya kıtası bir istisnadır. Okyanusya kıtası, anakarası olmayan ve adalardan oluşan bir kıta olarak görülür. Çanakkale'yi örnek alarak inceleyelim: Çanakkale'nin Anadolu Yarımadası'nda kalan kısmı Asya Kıtası'ndadır. Çünkü Anadolu Asya anakarasına bağlıdır. Aynı şekilde Gelibolu Yarımadası da Avrupa kıtasındadır. Çünkü Gelibolu Trakya'ya o da Avrupa anakarasına bağlıdır. Gökçeada, Gelibolu yarımadasına daha yakın olduğu için Avrupa kıtasında, Bozcaada ve Tavşan adaları Anadolu'ya daha yakın oldukları için Asya kıtasında yer alır. Yine de adalar kıtaların sınırlarını belirlerken en çok tartışılan konudur. Bir sürü adanın hangi kıtada olduğu günümüzde hala tartışma konusudur.

Not: Bu listeyi ülkelerin 60 Derece Güney Paraleli'nin güneyindeki hak ilan ettikleri toprakları görmezden gelerek hazırladım. Bu yüzden Arjantin, Şili ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin Antartika'da topraklarının olmadığını saydım.

7 KITADA DA TOPRAĞI BULUNAN ÜLKELER
Birleşik Krallık
Hepimizin bildiği gibi Birleşik Krallık bir Avrupa ülkesidir. Ama önceden "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak adlandırılan bu ülkenin hala üzerinde güneş batmıyor. Çünkü bütün kıtalarda toprağı var. İşte Avrupa dışındaki bazı İngiliz Toprakları:
Okyanusya Kıtasında: Pitcairn Adaları
Afrika Kıtasında:
Güney Amerika Kıtasında: Falkland Adaları
Kuzey Amerika Kıtasında: Anguilla, Bermuda, Britanya Virjin Adaları, Cayman Adaları, Montserrat, Turks ve Caicos Adaları
Antartika: Sandwich Adaları ve Britanya Antartika Toprakları
Asya: Britanya Hint Adaları

6 KITADA TOPRAĞI BULUNAN ÜLKELER
Fransa
Hepimizin bildiği gibi Fransa bir Avrupa ülkesidir. Ama Fransa'nın Asya Kıtası hariç bütün kıtalarda toprağı vardır. İşte Avrupa dışındaki bazı Fransız Toprakları:
Okyanusya Kıtasında; Fransız Polinezyası, Wallis ve Futuna Adaları ve Yeni Kaledonya.
Afrika Kıtasında:
Güney Amerika Kıtasında: Fransız Guyanası
Kuzey Amerika Kıtasında: Clipperton Adası, Guadeloupe, Martinique, Saint Barthélemy, Saint Martin, Saint Pierre ve Miquelon
Antartika: 

3 KITADA TOPRAĞI BULUNAN ÜLKELER
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri adından da anlaşılabileceği gibi Amerika kıtasında. Daha doğrusu Kuzey Amerika Kıtasında. Ama Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Hawaii, Amerikan Samoası, Guam, Kuzey Mariana Adaları ve bazı küçük ıssız adalar Okyanusya Kıtasındadır. Ayrıca Bering denizinin güneyindeki adalardan bazıları Asya kıtasında yer alır.

Avustralya

2 KITADA TOPRAĞI BULUNAN ÜLKELER
Türkiye (Asya - Avrupa)
Hepimizin bildiği gibi Anadolu ve Anadolu'ya yakın adalar Asya kıtasında, Trakya Yarımadası, Gökçeada ve Saros Körfezi'ndeki bir kaç tane küçük ada Avrupa kıtasındadır.

Yunanistan (Avrupa - Asya)
Okullardaki vb. Türkiye haritasında görülen çoğu ada Asya kıtasındadır. Geri kalan Yunanistan toprakları Avrupa kıtasındadır.

İtalya (Avrupa - Afrika)
Pelagie Adaları ve Pantelleria Afrika kıtasında yer alır. Geri kalan İtalya toprakları Avrupa kıtasındadır.

İspanya (Avrupa - Afrika)

Gürcistan (Asya - Avrupa)
Kafkas Dağları Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayırır. Gürcistan'ın çok ama çok küçük bir bölümü Kafkas Sıradağlarının kuzeyinde yer alır yani Avrupa'da. Geri kalan Gürcistan toprakları Asya kıtasındadır.

Azerbaycan (Asya - Avrupa)
Kafkas Dağları, Rusya Sınırı ve Hazar Denizi arasında kalan üçgen şeklindeki bölge Avrupa kıtasındadır. Geri kalan Azerbaycan toprakları Asya kıtasında yer alır.

Rusya (Asya - Avrupa)
Ural Dağları ve Kafkas Dağları Asya ve Avrupa'yı birbirinden ayırır. Kısaca Rusya'nın Ural Dağları'nın batısında kalan toprakları Avrupa Kıtası'ndadır. Ural Dağları'nın doğusunda kalan toprakları ise Asya kıtasındadır.

Norveç (Avrupa - Antartika)

Danimarka (Avrupa - Kuzey Amerika)
Danimarka'ya bağlı olan Grönland adası Kuzey Amerika Kıtası'ndadır. Danimarka ve Danimarka'ya bağlı diğer topraklar Avrupa Kıtası'ndadır.

Portekiz (Avrupa - Afrika)

Kazakistan (Asya - Avrupa)

Mısır (Afrika - Asya)

Yemen (Asya - Afrika)

Japonya (Asya - Okyanusya)
Büyük Japon Adaları ve yakınlarındaki küçük adalar ve adacıklar ile Ryukyu Adaları, Asya kıtasındadır. Geri kalan Okinotori resifi, İwo Jima Adaları (Volcano Adaları), Haha-jima ve Chichi-jima Adaları (Bonin Adaları), Minamitorishima Adası gibi haritalardan aşina olduğumuz Japonya'ya uzak adalar Okyanusya kıtasındadır. Japonya'nın Okyanusya kıtasındaki adalarında üç binden fazla kişi yaşar. Sadece iki ada iskana açıktır. Diğer adalar da araştırma üsleri veya askeri üsler vardır, veyahut ıssızdır. Bu adalar en kalabalık yerleşim birimi olan Ogasawara'nın ismiyle de bilinir. "Ogasawara Subprefecture" yani Ogasawara Alt İdari Bölgesi ismiyle anılan bu adaların hepsi Tokyo şehrine bağlıdır.

Endonezya (Asya - Okyanusya)
Endonezya'yı biz hep Asya Kıtasında bir adalar ülkesi olarak biliriz. Ama bu adalardan hepsi Asya kıtasında yer almıyor. Endonezya'ya bağlı Papua ve Batı Papua bölgeleri Okyanusya kıtasında yer alıyorlar.

Şili (Güney Amerika - Okyanusya)
Şili bir Güney Amerika ülkesidir. Ama Okyanusya Kıtasındaki Paskalya Adası ve yakınındaki kayalıklar Şili'nin hakimiyetindedir.

Hollanda (Avrupa - Kuzey Amerika)

Güney Afrika (Afrika - Antartika)

Kolombiya (Güney Amerika - Kuzey Amerika)

Kaynak: Wikipedia ve zihnimde canlandırdığım haritalar.
NOT: Bütün ülkeler hakkında açıklama yazmak istiyordum ama çok uzun olduğu ve adaların veya toprak parçalarının isimlerini bulmanın çok zahmetli olmasından dolayı tamamlayabildiğim kadarını sizlerle paylaşmayı uygun gördüm. Eğer çok fazla kişi bu yazıyı okur ve yazının altına diğer ülkeler hakkında da açıklamaların gelmesi istenirse yazıyı güncellerim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder