Pages

21 Mart 2017 Salı

Süngükaya Adası (İzmir / Çeşme) [Genel Bilgiler]

Kordinatlar: 38°17'35.2"N 26°11'42.1"E


Yüzölçümü: ~0.02146 km/ ~21.460 m2   (yaklaşık olarak)

Google haritalar ile hesapladığımda 18.601 m2 olarak hesapladım. Ama ada ile ilgili çıkan haberlerde 21.460 metre kare yazdığı için bu değeri kullandım. Ayrıca bu ölçümü yaparken (yine tahmini) toplam sahil uzunluğunu da hesapladım.


Sahil Uzunluğu: ~593 metre (Yaklaşık)

Nüfus: ? (Muhtemelen 0)

Hakimiyet: Türkiye

Genel Özellikleri:

Süngükaya Adası, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı bir adacıktır. Batısında Yunanistan'ın Sakız adası, doğusunda Boğaz Adası (Türkiye) ve Batı Burnu, yani Anadolu toprakları yer almaktadır. Ayrıca güney doğusunda da Ak Burun (Beyaz Burun) yer almaktadır. Ada sakız boğazının en dar yerinde ve boğazın tam ortasında yer almaktadır.

Süngükaya Adası, Sakız Adası'na 3,7 km / 2,3 mil uzaklıktadır. Başka bir Türk adası olan Boğaz Ada'ya 1 km, Anadolu sahillerine ise 3,25 km / 2 mil uzaklıktadır. (Uzunluklar yaklaşık değerlerdir.)

Süngükaya Adası, Sakız Adası ve Çeşme'den Güney Ege'ye giden bütün feribot ve teknelerin güzergahlarının üzerindedir.

Ada Üzerindeki Binalar:
Süngükaya adasına 1863 yılında bir deniz feneri yapılmıştır. (Kaynak: Kötü Sözlük) 2007 Yılında fener bütün ada toprakları ile birlikte kiralanmıştır. Deniz feneri dolayısıyla ada kiralandığı zaman yapılan haber şu şekildedir:

"Fenerlerden bazıları butik otel olarak kullanmaya uygun. Bir kısmı ise sadece konut, küçük bir lokanta ya da hediyelik eşya dükkanı olabilecek kadar küçük. Örneğin Çeşme’deki Süngükaya Feneri’nin, tam 21.5 dönümlük bir arazisi var. Arazide iki lojman ve gemicilerin konaklaması için bir bina daha var. Ancak, fenerlerin gördüğü ilginin arazinin büyüklüğüyle ilgisi yok. Yapılacak restorasyonun maliyeti ve fenerin bulunduğu yöre çok daha önemli. Nitekim Süngükaya için sadece iki başvuru yapıldı. Aylık 1.500 YTL ile ihaleye çıkan fener 1.600 YTL’ye kiracı bulabildi. Çünkü Süngükaya, neredeyse çökmek üzere ve restorasyon maliyetinin 2.5 milyon YTL’yi bulması bekleniyor." (Kaynak: Hürriyet)

Süngükaya Adası Fotoğrafları:
Anadolu Kıyılarından Görünüşü:
Küçük olan ada Süngükaya, büyük olan ada Boğaz Adası.
Diğer Fotoğraflar:

NOT: Bu yazıyı başka adaları da Yunanistan'a kaptırmamak için yazdım. Şu an bu ada tartışmasız Türkiye'ye ait olsa da bazı haritalarda bilerek veya bilmeyerek Yunanistan toprağı gibi gösterilmiş. Bu ada hakkında bir yazı daha yazacağım. O yazıda bu adanın hukuki durumunu her yönüyle irdeleyeceğim. Ve bir sürü kanıt sunacağım. Aynı zamanda adayı Yunan toprağı sayan harita vb. şeyleri de paylaşacağım. Zaten bu harita vb. şeyler yüzünden bu ada üzerinde bu kadar çok durdum.

4 yorum:

  1. helal olsun sizin gibi düşünenlerin çoğalması dileği ile

    YanıtlaSil
  2. TSK nı haritasında (https://www.tskmap.net/Q9/32.6313/13.7521) bile Yunan karasularında gözüküyor.Bu ada üzerinde özellikle hassasiyet lazım. Bizi daha fazla bilgilendirebilirseniz memnun oluruz.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. SÜNGÜKAYA ADASINI VE FENERİ KİRALAYANLAR BURADA RESTERASYON ÇALIŞMALARINI YAPTILARMI VEYA ADA ÜZERİNDE BİR İŞLETME AÇMAK CANLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR VARMI YAŞAYAN VARMI ARADAN 13 SENE GEÇMİŞ ACABA 10 SENELİK KİRA SÜRESİ DOLDUKTAN SONRA TEKRAR İHALEYE ÇIKTIMI?SON AKİBETİ NEDİR BİLEN VARMI?TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil